Amatorski met in het voorprogramma Captain Oats – Rotown Rotterdam – 5 januari 2012


Warning: Division by zero in /home/admin/domains/musicspotter.net/public_html/wp-content/plugins/youtube-simplegallery/inc/shortcode.php on line 238

Warning: Division by zero in /home/admin/domains/musicspotter.net/public_html/wp-content/plugins/youtube-simplegallery/inc/shortcode.php on line 238

Nadat de onbegrepen Singer Songwriter Captain Oats het podium na 5 nummers verlaat het maakt het publiek, in het uitverkochte Rotown, zich op voor Gentse band Amatorski. De naam van de band is afkomstig uit het Pools en betekent zoiets als amateuristisch maar op het podium bewijzen ze dat het rasmuzikanten zijn. Met het openingsnummer ‘Fading’ wordt meteen een duidelijke sfeer van melancholie en neergezet die de rest van het optreden de zaal niet meer verlaat. De liedjes van Amatorski hebben een verhalend karakter en worden prachtig vertolkt door de mooie verschijning van zangeres Inne Eyermans met op de achtergrond het donkere stemgeluid van Sebastiaan van den Branden. Drummer Christophe Claeys, bij sommigen bekend van de band Balthazar, maakt van zijn optreden een lust om naar te kijken. Hilke Ros maakt het geluid van Amatorski compleet met zijn donkere basklanken. Nu niet denken dat het bij deze band alleen maar zweven is, nee hoor, nummers als ‘Peaceful’ en ’Soldier’, zijn voorzien van een stevige en donkere triphopachtige beats en stevige gitaarklanken. Het is dan ook niet vreemd dat er links worden gelegd tussen de muziek van Amatorski en Portishead en Sigur Rós. Live komt de muziek van Amatorski beter tot hun recht dan op de plaat. Het klinkt voller en intenser. Het mooie ’22 februar’ kreeg iets Jazzy achtigs door de piano en dat past wel in een zaal als Rotown. Uitstekende versies van oa. ‘The King’en ’8 november’ werden er gespeeld. De toegift is behouden aan “Come Home’ de hit die de band had in 2011. Ze hadden het concert niet beter kunnen afsluiten.

Met ‘TBC’, het album uit 2011, bewees Amatorski dat ze een band van grote klasse zijn, en met dit geweldige concert in Rotown bevestigden ze die status. Ik kijk persoonlijk uit naar het remix album dat er staat aan te komen. Een voorproefje is al gegeven met het nummer ‘22 februar’ dat in opdracht van Amatorski is Reworked by Marble Sounds.

Puntje van kritiek misschien is de minimale communicatie met het publiek. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de muziek die van het podium afkomt. Een band om in het hart te sluiten en voorlopig niet meer los te laten.

In Nederland morgen nog te zien in Merleyn in Nijmegen te zien en op EuroSonic, maar daar is het concert al uitverkocht.

Meer info amatorski.be